Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:16)

    Pyszny kurczak z truskawkami

Składniki: • 30 dag truskawek • 60 dag piersi z kurczaka • pół kieliszka białego wytrawnego wina • sól • pieprz • cukier • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • olej słonecznikowy do smażenia • młode ziemniaki • listki mięty

1. Truskawki umyj, osusz i odetnij szypułki. Mięso pokrój w plastry i posól. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Zdejmij mięso z patelni.

Reklama

2. Do tłuszczu ze smażenia dolej białe wino. Doprowadź całość do wrzenia.

3. Zimną wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej masę na patelnię z gorącym winem. Dopraw sos solą, piep rzem i szczyptą cukru. Wrzuć pokrojone truskawki i jeszcze raz zagotuj.

4. Ciepłe kotlety polej owocową zalewą. Podawaj z młodymi ziemniaczkami przybranymi miętą.

Kurier TV
Więcej na temat:z | kurczak

Zobacz również

  • 75 dag filetów z kurczaka, 1 pęczek czerwonych dymek ze szczypiorkiem, 2 dag świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki kurkumy, 1 listek laurowy, 20 dag śmietany... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.