Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:16)

    Pyszny kurczak z truskawkami

Składniki: • 30 dag truskawek • 60 dag piersi z kurczaka • pół kieliszka białego wytrawnego wina • sól • pieprz • cukier • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • olej słonecznikowy do smażenia • młode ziemniaki • listki mięty

1. Truskawki umyj, osusz i odetnij szypułki. Mięso pokrój w plastry i posól. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Zdejmij mięso z patelni.

Reklama

2. Do tłuszczu ze smażenia dolej białe wino. Doprowadź całość do wrzenia.

3. Zimną wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej masę na patelnię z gorącym winem. Dopraw sos solą, piep rzem i szczyptą cukru. Wrzuć pokrojone truskawki i jeszcze raz zagotuj.

4. Ciepłe kotlety polej owocową zalewą. Podawaj z młodymi ziemniaczkami przybranymi miętą.

Kurier TV
Więcej na temat:z | kurczak

Zobacz również

  • Składniki na 3 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, 3 pojedyncze filety z kurczka, 1 duża cebula, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietany kremówki 30 proc., 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.