Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Potrawka z winną nutą

Składniki na 4 porcje: 40 dag mięsa kurczaka lub indyka, 1 puszka białej fasoli, 4 brzoskwinie z kompotu, 15 dag mrożonej zielonej fasolki, 2 cebule dymki, 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%, 2 szkl. bulionu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, po szczypcie soli i czarnego pieprzu.

Reklama

1 Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę. Wino wymieszaj z musztardą, 1 łyżeczką oleju, tymiankiem i papryką. Marynatą polej mięso, przemieszaj, by pokryła wszystkie kawałki. Naczynie z mięsem przykryj i odstaw w zimne miejsce na przynajmniej godzinę.

2 Dymki obierz, posiekaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, wrzuć dymki, podsmaż na szklisto. Dodaj do mięsa, znowu je przemieszaj i odstaw. Białą fasolę osącz z zalewy, przepłucz zimną wodą. Zieloną fasolkę wrzuć na wrzątek i zblanszuj. Odcedź. Brzoskwinie pokrój na ósemki. Podgrzej bulion.

3 Rozgrzej resztę oleju, wrzuć mięso, smaż, aż się zrumieni. Zalej gorącym bulionem, przykryj i duś na małym ogniu około godziny. Wrzuć białą fasolę i zieloną fasolkę, duś kolejne 20 minut. Na koniec dodaj brzoskwinie i śmietanę. Dopraw. Podgrzej tak, by brzoskwinie były gorące.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.