Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (15:05)

    Potrawka z patelni

Skład na 6 porcji: 200 g trójkolorowego makaronu świderki, 2 średniej wielkości cebule, 800 g filetów z kurczaka, 400 g groszku i marchewki z puszki, 5 jaj, pęczek szczypiorku, sól, czarny i kolorowy pieprz, olej do smażenia.

Czas przygotowania ok. 35 minut. Cena porcji ok. 3,30 zł

Reklama

Makaron świderki gotuję w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, przelewam zimną wodą i odcedzam. Filety z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w kostkę i przesmażam na oleju.

Obrane cebule kroję w półplastry i dodaję do mięsa. Podsmażam ok. 5 minut. Następnie przekładam na patelnię odcedzony z zalewy groszek z marchewką i makaron. Smażę ok. 2 minut, przez cały czas mieszając.

Jaja wybijam do miseczki, doprawiam solą, czarnym pieprzem, roztrzepuję i zalewam mięso z makaronem i warzywami. Podgrzewam, mieszając, aż jaja się dobrze zetną. 2–3 minuty przed końcem smażenia przykrywam patelnię, aby potrawka lekko się poddusiła.

Danie podaję na patelni, posypane posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, razem z zieloną sałatą z sosem winegret.

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.