Reklama
  • Środa, 23 lipca 2014 (13:05)

    Polędwiczki drobiowe w panierce

Składniki: 5 polędwiczek drobiowych. Marynata: łyżka oliwy, po łyżeczce chili, słodkiej papryki, czosnku granulowanego, pikantnej przyprawy do kurczaka, szczypta soli i pieprzu. Ciasto: jajko, 1/2 szklanki mleka, szklanka mąki. Panierka: szklanka mąki 1/2 pęczka koperku, łyżka ziół prowansalskich, olej do smażenia

Przygotowanie 30 min • Porcja 267 kcal • Koszt porcji 2 zł • Przepis na 5 porcji

Reklama

1. Mięso myję, osuszam. Każdą polędwiczkę przekrawam na pół, rozbijam cienko.

2. Składniki na marynatę łączę. Dokładnie smaruję nią każdą polędwiczkę.

3. Składniki na ciasto mieszam za pomocą trzepaczki (musi być gęste! Jeśli będzie taka potrzeba, można dodać mąki).

4. Koperek myję, drobno siekam, mieszam z mąką oraz ziołami prowansalskimi.

5. Na patelni dobrze rozgrzewam sporą ilość oleju (tak by zakrywał całe dno patelni). Każdą polędwiczkę maczam w cieście, a następnie obtaczam w koperkowo-ziołowej panierce.

6. Smażę 1-2 min z każdej strony. Podaję np. z ziemniakami i sałatką.

Martyna Kuźma z Węgrowa.

Więcej na temat:panierka | ciasto | marynata | martyna | koszt | przepis | l | ku

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● podwójna pierś kurczaka, 125 g sera mozzarella, 12 suszonych pomidorów w oliwie, po łyżce soku z cytryny i oliwy z oliwek, przyprawa do kurczaka, 3 łyżki łuskanych pestek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.