Reklama
  • Wtorek, 12 sierpnia 2014 (10:05)

    Podudzia z kurczaka w sosie cebulowym

Składniki: 8 podudzi kurczaka ÷ 4 średniej wielkości cebule ÷ 1 czerwona papryka ÷ 1 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki) ÷ 1/2 szkl. białego wytrawnego wina ÷ 1 czubata łyżka serka topionego śmietankowego ÷ 3–4 łyżki oleju ÷ suszony tymianek ÷ szczypta suszonej szałwii ÷ sól, pieprz.

•Składniki na 4 porcje •Przygotowanie: 30 min •Porcja: 420 kcal •Cena porcji: ok. 3 zł

Reklama

Podudzia opłucz, osusz. Natrzyj je solą oraz pieprzem i lekko oprósz tymiankiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Usmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Zdejmij, trzymaj w cieple, aby podudzia nie wystygły. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w paseczki.

Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij cebule. Dodaj paprykę. Warzywa podlej bulionem oraz winem. Gotuj ok. 10 minut. Pod koniec gotowania przypraw pieprzem oraz suszonym tymiankiem i szałwią. Dodaj serek.

Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Posól go do smaku. Włóż mięso. Mocno razem podgrzej. Podawaj z ziemniakami albo bagietką.

Naj
Więcej na temat:z | ceny

Zobacz również

  • Składniki: 12 podudzi kurczaka, 2 bulwy fenkuła, 3 gruszki, 80 dag ziemniaków, sól, drobno zmielony czarny pieprz, 2 łyżki masła, 4 kromki pszennego pieczywa, 2 łyżki musztardy, czerwony ocet... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.