Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (11:00)

    Podudzia na posłaniu z warzyw

Składniki: 8 podudzi kurczaka, 2 średnie czerwone cebule, 6-8 ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, po 2 gałązki rozmarynu i tymianku, 4 łyżki masła, 80 dag dyni pokrojonej w kosteczkę (bez skóry i pestek), sól, pieprz lmielona słodka papryka, 4 łyżeczki łagodnej przyprawy curry, oliwa do polania warzyw

1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Cebule obierz, potnij na cząstki. Czosnek obierz, 2 ząbki posiekaj, pozostałe pozostaw w całości. Posiekany czosnek połącz z 2 łyżeczkami curry, skórką cytrynową, solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Reklama

2. Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw i wstaw do lodówki na godzinę. Tymianek oraz rozmaryn opłucz, osusz, oderwij listki oraz igiełki od gałązek, drobno je posiekaj.

3. Dynię wymieszaj z cebulą, pozostałymi ząbkami czosnku oraz posiekanymi ziołami. Posyp solą i resztą curry. Skrop oliwą, dobrze wymieszaj.

4. Warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Na tym umieść zamarynowane podudzia. Na każdym połóż trochę masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 50 minut.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag młodych ziemniaków, 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części), sok z cytryny , 1 łyżeczka granulowanego czosnku, pół łyżeczki curry, olej, 1 pęczek młodej marchewki, 100 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.