Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (13:05)

    Podudzia duszone w pomidorach

6 podudzi kurczaka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 łyżki oleju, 50 dag pomidorów bez skórki (w kawałkach), 10 dag ryżu, 1 puszka (ok. 240 ml) ananasa w plasterkach, curry.

PRZYGOTOWANIE: ok. 30 minut

1 Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmiażdżyć – z odrobiną soli – ostrzem noża). Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek i posiekać je.

Reklama

2 Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso. Usmażyć je na rumiano, często obracając. Podudzia posypać posiekanym rozmarynem. Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory oraz czosnek. Zmniejszyć płomień, dusić około 20 minut.

3 Ryż ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie. Plastry ananasa osączyć z zalewy (zalewę zachować), pokroić na kawałeczki i dołożyć do mięsa duszącego się w pomidorach. Gotować razem jeszcze około 5 minut. Dolać trochę zalewy ananasowej. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz curry. Podawać od razu z ugotowanym na sypko ryżem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.