Reklama
  • Piątek, 9 grudnia 2016 (14:05)

    Pikantne serca drobiowe

Skład na 4 porcje: ● 300 g serc drobiowych ● 100 g wędzonego boczku ● cebula ● 1/2 słoika cebulek marynowanych ● 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ● łyżeczka ostrej musztardy ● 2 łyżki ostrego keczupu ● szklanka bulionu ● sól, pieprz ● olej

1. Z serc wycinamy żyły, tętnice oraz tłuszcz, przekrawamy na pół i dokładnie płuczemy. Osuszamy na papierowym ręczniku.

2. Marynowane cebulki odcedzamy z zalewy. Boczek kroimy na grube paski. Cebulę siekamy w półplastry.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Przekładamy serduszka, zalewamy bulionem, wsypujemy marynowane cebulki, doprawiamy suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Gotujemy co najmniej pół godziny na wolnym ogniu bez przykrycia, żeby odparował nadmiar płynu. Pod koniec dodajemy keczup i musztardę, mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut.

4. Pikantny gulasz przekładamy do niedużych misek i podajemy z ryżem, kaszą lub z grzankami oraz gotowanymi warzywami. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.

Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 24 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 42 g.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa z piersi kurczaka lub z indyka, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 1/2 strączka papryczki chili, 4 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki czerwonej pasty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.