Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Pikantne pałki z kurczaka

Składniki na 16 porcji: 6 pałek z kurczaka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, olej, po 2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki oraz kminu rzymskiego, sól, szczypta chili, natka pietruszki.

1. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek drobno posiekać. Pałki kurczaka umyć, osączyć na ręczniku papierowym, ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem. Natrzeć czosnkiem i przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju, obłożyć cebulą. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

2. Zamarynowane pałki wraz z cebulą rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200ºC. Piec ok. 40-45 minut, od czasu do czasu przekręcając.

Reklama

3. Pałki szybciej upieką się w rękawie do pieczenia, ale pod koniec pieczenia ostrożnie go rozetnij, by skórka ładnie się zrumieniła. Podawaj posypane natką.

Przygotowanie: ok. 55 minut plus marynowanie

Nasza rada

Jeśli pałki kurczaka mają jeść dzieci, do marynaty użyj tylko słodkiej papryki i np. suszonych pomidorów albo nasmaruj mięso tylko musztardą.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, olej, 1 łyżka musztardy, 300 ml bulionu drobiowego, 1 mały por, 1/2 puszka brzoskwiń , 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.