Reklama
  • Poniedziałek, 23 listopada 2015 (14:00)

    Pikantne filety z kurczaka

Składniki: 2 filety z kurczaka ze skórą (ok. 60 dag), 2 ząbki czosnku, 1 kawałek (ok. 3 dag), świeżego imbiru, 1 czerwona papryczka chili, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 2 łyżki oleju, 2 pory, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów bez skórki, 150 ml napoju typu „cola”, świeży tymianek do ozdoby

Reklama

1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać (ewentualnie dobrze wyszorować) i posiekać. Papryczkę chili rozciąć, usunąć pestki, strączek opłukać i drobniutko pokroić. Mięso natrzeć czosnkiem i imbirem, posypać chili. Włożyć do lodówki na godzinę.

2. Pory oczyść, naciąć, dobrze umyć i pokroić na kawałeczki. W brytfance albo garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Obsmażyć na nim mięso z obu stron. Zdjąć z ognia, posypać solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia filetów poddusić pory. Wymieszać je z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki oraz 350 ml wody. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na tym filety.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. W czasie pieczenia smarować mięso napojem typu „cola”. Gotowe danie udekorować tymiankiem. Podawać np. z ryżem i kwaśną śmietaną.

Życie na gorąco

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.