Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Pikantna zapiekanka

Składniki: 6 udek kurczaka, 4 kolorowe papryki, 3 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łyżki masła, po 2 gałązki rozmarynu i tymianku, 2 łyżki oleju 3mielona ostra papryka, sól, pieprz

6 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 390 kcal, cena 3 zł.

Reklama

1. Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą, pieprzem oraz sporą ilością ostrej papryki. Tak przygotowane udka odstaw pod przykryciem na minimum 30 minut.

2. W tym czasie papryki umyj, przekrój na połówki, oczyść z pestek. Kolorowy miąższ paprykowy pokrój w dużą kostkę. Pomidory opłucz, potnij na cząstki (możesz je sparzyć i obrać ze skórki). Rozmaryn oraz tymianek rozdrobnij.

3. Obrany czosnek i cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle. Dodaj paprykę i pomidory. Duś 3 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz przygotowanymi ziołami. Przełóż do żaroodpornego naczynia.

4. Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż udka i szybko obsmaż ze wszystkich stron. Zrumienione mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 40-45 minut.

Skórka kurczaka będzie rumiana i chrupiąca, jeśli w trakcie pieczenia będziesz polewać mięso piwem. Możesz też, na 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować kurczaka miodem lub śmietanką 30 proc.

Dobra rada. Gdy brak ci czasu, wykorzystaj mrożoną mieszankę papryki i pomidorów.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.