Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Piersi z szynką i pomidorami

Składniki na 4 porcje: 2 podwójne piersi z kurczaka, 1 duża cebula, 50 dag pomidorków koktajlowych, 25 dag serka mascarpone, 8 plastrów wędzonej szynki, sok z cytryny, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, świeża bazylia i natka pietruszki, olej do smażenia, masło do formy.

Reklama

1. Piersi umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Poprzekrawać na pół, a potem każdą wzdłuż. Na każdej zrobić kilka nacięć nożem. Mięso oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić sokiem z cytryny.

2. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na każdej porcji mięsa rozłożyć plaster szynki i połówki pomidorów.

3. Przygotować sos: w rondlu na 1 łyżce rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać ser mascarpone, doprawić solą i pieprzem, szczyptą cukru, bazylią. Tak przygotowanym sosem zalać drób z pomidorkami. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180ºC, posypać ziołami.

Nasza rada

Do sosu możesz dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, a zamiast pomidorków cherry użyć suszonych pomidorów. Danie podawaj z bagietką.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.