Reklama
  • Wtorek, 17 maja 2011 (12:03)

    Pierś z kurczaka w truskawkach - w 45 minut

Oryginalny przepis.

Zdjęcie

Piers z kurczaka w truskawkach /Smacznego
Piers z kurczaka w truskawkach
/Smacznego

Składniki:

- 30 dag truskawek,
- 60 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować. Mięso pokroić na plastry, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, pod koniec smażenia doprawić, odłożyć w cieple miejsce. Zdjąć mięso z patelni, zlać nadmiar tłuszczu, zalać winem i po zagotowaniu dodać szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wrzucić pokrojone w kostkę truskawki, jeszcze raz zagotować i polewać sosem mięso. Podawać z ziemniakami gotowanymi.
Czas przygotowania: 45 min.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Filet w sosie z granatu

    Składniki: duży pojedynczy filet z kurczaka, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, łyżka ziaren słonecznika, kopiasta łyżka mąki pszennej, jajko, świeżo mielona sól morska, świeżo mielony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.