Reklama
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Pieczony kurczak z ziołami

●1 kurczak (ok. 1,2 kg) ●5 łyżek masła ●1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego rozmarynu ●1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego majeranku ●3 łyżki posiekanej natki pietruszki ●łyżeczka soku z cytryny ●sól, pieprz ●łyżka mąki pszennej ●6 łyżek białego wytrawnego wina ●2 cytryny

Umyj i osusz kurczaka. W misce utrzyj 4 łyżki masła z rozmarynem, majerankiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Resztą masła natrzyj całą powierzchnię kurczaka.

Reklama

Włóż kurczaka do brytfanny piersiami ku górze i piecz przez około 20 minut w temperaturze 220°C. Następnie odwróć kurczaka i piecz przez kolejnych ok. 20 minut. Obniż temperaturę do 180 °C i ponownie odwróć kurczaka.

Delikatnie oprósz kurczaka mąką pszenną i zalej około 4 łyżkami wrzątku. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka wedle potrzeby wodą i sosem powstałym podczas pieczenia; piecz na złoty kolor.

Wyjmij gotowego kurczaka z brytfanny i odstaw. Wlej do rondelka sos powstały podczas pieczenia, dolej wino i zagotuj. Dodaj resztę masła i gotuj sos przez ok. 5 minut. Zalej upieczonego kurczaka sosem, udekoruj plasterkami cytryny. Serwuj np. z ziemniakami.

Świat kobiety
Więcej na temat:z | kurczak | piekło | pieczenie | pieczeń

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 10 podudzi kurczaka. Marynata: ● 75 ml oliwy ● sok z pomarańczy ● limonka ● cytryna ● kawałek korzenia imbiru ● świeża kolendra ● sól, pieprz. Salsa: ● 90 g ananasa z puszki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.