Reklama
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Pieczony kurczak z ziołami

●1 kurczak (ok. 1,2 kg) ●5 łyżek masła ●1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego rozmarynu ●1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego majeranku ●3 łyżki posiekanej natki pietruszki ●łyżeczka soku z cytryny ●sól, pieprz ●łyżka mąki pszennej ●6 łyżek białego wytrawnego wina ●2 cytryny

Umyj i osusz kurczaka. W misce utrzyj 4 łyżki masła z rozmarynem, majerankiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Resztą masła natrzyj całą powierzchnię kurczaka.

Reklama

Włóż kurczaka do brytfanny piersiami ku górze i piecz przez około 20 minut w temperaturze 220°C. Następnie odwróć kurczaka i piecz przez kolejnych ok. 20 minut. Obniż temperaturę do 180 °C i ponownie odwróć kurczaka.

Delikatnie oprósz kurczaka mąką pszenną i zalej około 4 łyżkami wrzątku. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka wedle potrzeby wodą i sosem powstałym podczas pieczenia; piecz na złoty kolor.

Wyjmij gotowego kurczaka z brytfanny i odstaw. Wlej do rondelka sos powstały podczas pieczenia, dolej wino i zagotuj. Dodaj resztę masła i gotuj sos przez ok. 5 minut. Zalej upieczonego kurczaka sosem, udekoruj plasterkami cytryny. Serwuj np. z ziemniakami.

Świat kobiety
Więcej na temat:z | kurczak | piekło | pieczenie | pieczeń

Zobacz również

  • Składniki: 1 średni kurczak (ok. 1,2 kg), 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, 200 ml białego wina 38 gałązek natki 310 dag parmezanu, sól, mielony biały pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.