Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Pieczony kurczak z batatami i dynią

Składniki: Tuszka kurczaka (ok. 1,9 kg). Marynata: płaska łyżka soli • łyżeczka czerwonej papryki • 2 łyżeczki przyprawy gyros • łyżeczka pieprzu cytrynowego • 8 łyżek oliwy • 1/4 szklanki octu winnego. Dodatkowo: 2 cebule • 3 ząbki czosnku • zioła: mięta, bazylia, rozmaryn. Na warzywa pieczone: batat • 1/2 dyni hokkaido • cebula czerwona • 3 ziemniaki • 6 łyżek oliwy • łyżeczka oregano • łyżeczka bazylii suszonej • sól • pieprz.

Przygotowanie 55 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis na 6 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Od kurczaka odcinam szyję, końcówki skrzydeł i kuper. Składniki marynaty mieszam z oliwą i nacieram nią tuszkę. Cebulę, czosnek i zioła kroję i obkładam nimi kurczaka. Wstawiam go do lodówki na noc.

Reklama

2 Warzywa obieram i kroję: ziemniaki i batat jak frytki, dynię w kostkę. Ziemniaki, bataty, połowę oliwy, oregano, sól i pieprz mieszam i wykładam na blaszkę z papierem. Cebulę pokrojoną w piórka i dynię też mieszam z oliwą i przyprawami – układam na innej blaszce.

3 Kurczaka nabijam na butelkę lub wąski słoik z wodą. Wstawiam w brytfance do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piekę ok. 2 godzin. 45 min przed końcem pieczenia wstawiam blaszkę z batatami, a po 20 min z dynią.

Magdalena Kaczmarek z Poznania

Zobacz również

  • Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, olej, 2 łyżki sosu sojowego, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, 1 średnia cukinia, zioła, 2 marchewki, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.