Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (11:05)

    Pieczone perliczki

• 2 perliczki • kilka plastrów wędzonego boczku • 200–250 g wątróbki drobiowej • 150 g śliwek kalifornijskich • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1 mała cebula • 8 listków szałwii • 2 łyżki masła • sól, pieprz • 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej • mąka

• 2 godziny • dla 4 osób • cena 63 zł

Reklama

Perliczki zalej na noc zimną wodą. Następnego dnia osusz je, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odłóż je bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę pokrój bardzo drobno i duś ją na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Dodaj listki szałwii, pokrojone drobno śliwki i krótko podsmaż. Dolej wino i odparuj.

Cebulę i śliwki połącz z kaszą. Wątróbki namocz w mleku, osusz, obtocz w mące i smaż na różowo na rozgrzanym maśle. Gdy przestygną, pokrój je i połącz z kaszą. Orzechy upraż na suchej patelni, pokrój i dodaj do kaszy. Całość przypraw solą, pieprzem i nafaszeruj perliczki. Owiń je szczelnie boczkiem, przewiąż nicią, związując nóżki perliczek. Całość polej winem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1,5 h. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć perliczki oraz polej płynem z pieczenia. Gotowe wyjmij i daj im odpocząć ok. 15 minut przed krojeniem. * Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Show

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.