Reklama
  • Środa, 18 czerwca 2014 (13:05)

    Pieczone filety z kurczaka

Składniki na 4-6 porcji: 2 limonki, 8 łyżek rumu (ok. 80 ml), 10 łyżek oliwy, 8 pojedynczych filetów z kurczaka o łącznej wadze ok. 1,2 kg, 12,5 dag dymek, 1/2 pęczka kolendry, 4 ząbki czosnku, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów, sól i pieprz.

Wycisnąć sok z limonek i wymieszać go z 4 łyżkami rumu i 2 łyżkami oliwy. Filety z kurczaka posmarować przygotowaną marynatą, odstawić na 15 minut. Dymki oczyścić, drobno pokroić. Część kolendry odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.

Reklama

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory osączyć z zalewy, rozgnieść widelcem i wymieszać z 4 łyżkami oliwy, pozostałym rumem, czosnkiem, dymkami i kolendrą. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pozostałą oliwę wlać do płaskiej żaroodpornej formy. Filety ułożyć w formie. Oprószyć pieprzem i solą. Posmarować niewielką ilością sosu pomidorowego.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 25-30 minut. W czasie pieczenia 1-2 razy posmarować mięso sosem pomidorowym.

Upieczone filety udekorować kolendrą. Podawać z resztą sosu. Stosownym dodatkiem będzie biały ryż.

Życie na gorąco
Więcej na temat:czosnek | z | filety | piekło | pieczenie | pieczeń

Zobacz również

  • 6 podudzi kurczaka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 łyżki oleju, 50 dag pomidorów bez skórki (w kawałkach), 10 dag ryżu, 1 puszka (ok. 240 ml) ananasa w plasterkach, curry. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.