Reklama
  • Poniedziałek, 28 kwietnia 2014 (11:00)

    Pieczeń drobiowa ze świderkami

Składniki na 4-5 porcji: 20 dag makaronu świderki, 50 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 czerwonej papryki, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wedle przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną wodą, dokładnie odcedzić. Cebulę posiekać. Paprykę oczyścić drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.

Warzywa przesmażyć na oliwie, wystudzić, dodać do mielonego mięsa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać jajko, natkę i bułkę tartą, jeszcze raz wymieszać.

Reklama

Masę podzielić na dwie części. Wąską formę do pieczenia wyłożyć plastrami boczku, porcją masy, makaronem i znów masą. Piec ok. 30 minut w tempe raturze ok. 200°C.

Nasza rada

Tę pieczeń serwuj jak rzymską. Jest dobrym dodatkiem do ćwikły, kiszonych ogórków, a także sałatek z majonezem.

Twoje Imperium
Więcej na temat:pieczeń | makaron | cebula | piekło | pieczenie

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 2 podwójne piersi kurczaka, wędzona szynka, kilka różyczek brokułu, marchew, mała kostka żółtego sera, przyprawa do kurczaka, bułka tarta, jajko, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.