Reklama
  • Czwartek, 29 listopada 2007 (15:52)

    Pepian de Pollo - z gotowanego kurczaka

Specjalność kuchni gwatemalskiej.

Zdjęcie

/AFP
/AFP

Składniki:

6 pomidorów,
8 tomatilli (Physalis philadelphica) (można zastąpić rodzynkami),
1 średnia nieobrana cebula,
4 nieobrane ząbki czosnku,
3 suszone papryczki chili, bez szypułek i nasion,
pół szklanki ziarna sezamu,
pół szklanki pestek dyni,
1,2 kawałki cynamonu,
8 goździków,
3 ziarna ziela angielskiego,
dwie łyżki oleju roślinnego,

Reklama

świeża kolendra,
sześć szklanek bulionu z kurczaka,
60 g czekolady,
1/4 szklanki masa harina (jeśli jest niedostępna można użyć mąki lub mąki kukurydzianej) rozmieszanej z 1 /2 szklanki wody,
gotowany kurczak pokrojony w kawałki

Wykonanie:

W dużym żeliwnym rondlu opiekaj pomidory, tomatille, cebulę i czosnek aż ściemnieją. Wyjmij je i ostudź, a następnie obierz ze skórek, pokrój i wrzuć do miksera.

W rondlu podsmaż ziarno sezamu, pestki dyni i chili, a kiedy sezam zrumieni się na złoto wszystko przesyp do miksera.

Cynamon, goździki i ziele angielskie włóż do rondla i podpiekaj dopóki nie zaczną pachnieć. Dodaj do pozostałych składników i zmiksuj. Powstałą masę przetrzyj przez sito.

W dużym emaliowanym garnku rozgrzej olej do średnio wysokiej temperatury, wyłóż zmiksowaną masę i przesmażaj około 5 minut. Dodaj bulion z kurczaka i mieszaj do połączenia się z masą. Następnie dodaj czekoladę i rozmieszaną z wodą masa harina (lub mąkę) i zamieszaj ponownie. Doprowadź do wrzenia, dodaj kawałki kurczaka, potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z ryżem, dekoruj kolendrą.

(Masa harina - specjalna odmiana mąki używana do robienia tortilli)

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sos sojowy, curry, rozmaryn, 1,5 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.