Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Paprykarz z białym sosem

Składniki na 4-5 porcji: 50-60 dag dowolnego mięsa drobiowego, 6 pasków marynowanej papryki, 1/3 puszki pokrojonych pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, garść ciemnych rodzynek, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 1 szkl. bulionu, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki posiekanej zieleniny; biały sos: 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, po szczypcie granulowanego czosnku i białego pieprzu, 1 łyżeczka octu balsamicznego.

Reklama

1 Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Pokrój w kostkę lub grubsze paski. Wlej sos sojowy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki. W rondlu rozgrzej olej i wrzuć mięso. Gdy już zetnie się wierzchnia skórka, dodaj cebule.

Wsyp wędzoną paprykę, listki i ziele. Podlej 1/2 szkl. bulionu i duś pod przykryciem 30 minut. Następnie dodaj marynowaną paprykę, pomidory i rodzynki. Wymieszaj i duś kolejne 10-12 minut. Wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Trzymaj w cieple.

2 Zrób sos: wymieszaj śmietanę z czosnkiem, pieprzem i octem. Porcje paprykarza wyłóż na głębokie talerze, każdą polej łyżką białego sosu. Resztę podaj w osobnym dzbanuszku. Przed samym podaniem paprykarz posyp zieleniną.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, olej, 2 łyżki sosu sojowego, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, 1 średnia cukinia, zioła, 2 marchewki, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.