Reklama
  • Poniedziałek, 24 listopada 2014 (10:05)

    Pałki z kurczaka w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI: 6 pałek z kurczaka, 25 dag pieczarek, cebula, po 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki oraz przyprawy uniwersalnej, łyżka mąki, 150 ml śmietany kremówki, pół pęczka koperku, łyżka masła, sól, pieprz, olej.

Porcje 3 Przygot. 60 min Cena 3,40 zł Kalorie 519 kcal

1Mięso umyj, osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Umyj i pokrój pieczarki. Rozgrzej masło z odrobiną oleju i podsmaż pałki. Wsyp 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz przyprawy uniwersalnej. Oprósz mąką. Podlej niewielką ilością wody. Nakryj naczynie. Duś na małym ogniu około 40 minut. W razie potrzeby podlej danie gorącą wodą.

Reklama

2Kiedy mięso jest już miękkie, wlej śmietanę. Podgrzej jeszcze raz. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Posiekaj drobniutko koperek, wsyp do mięsa. Wymieszaj.

3Podaj pałki z ziemniakami oraz surówką, np. z kapusty pekińskiej, marchewki. Pałki w sosie pieczarkowym smaczne są z makaronem oraz kluskami śląskimi.

4W ten sam sposób można przyrządzić piersi z kurczaka i indyka oraz schab karkowy, środkowy, mięso od szynki lub z łopatki.

5Zamiast koperku możesz użyć posiekanej natki.

Katarzyna Jaworek z Mętkowa

Takie jest życie
Więcej na temat:z | Lorie | ceny | Pałki | mi | danie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 4 duże kwaskowe jabłka, 3-4 szalotki, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, sól, pieprz, suszony tymianek, suszony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.