Reklama
  • Czwartek, 5 listopada 2015 (11:05)

    Pałeczki z kurczaka ze smażoną cukinią

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki ziemniaki i smaż przez 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, a pod koniec smażenia pokrojone na pół pomidorki. Warzywa dopraw świeżym rozmarynem, solą i pieprzem.

Składniki: na 4 porcje: 2 cukinie, cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, 20 dag małych ziemniaków, 10 dag małych pomidorków, świeży rozmaryn, sól, pieprz, 8 pałek z kurczaka, przyprawy do kurczaka, 8 plasterków boczku, garść orzechów pinii.

Pałki z kurczaka umyj zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą, pieprzem i posyp przyprawą do kurczaka.

Do każdej pałki przyłóż opłukaną gałązkę rozmarynu. Całość owiń wędzonym boczkiem. Po dwa plasterki na jedno udko.

Przygotowane warzywa przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Rozłóż na nich pałki z kurczaka. Na suchej patelni upraż orzeszki i posyp nimi mięso.

Wstaw wszystko do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 °C do miękkości.

Na żywo
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Kolorowa rolada  z kurczaka

    Składniki: 50 dag filetu z piersi kurczaka, przyprawa do kurczaka, słodka czerwona papryka, 20 dag mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka), 10 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.