Reklama
  • Czwartek, 5 grudnia 2013 (11:05)

    Pałeczki z kurczaka na warzywach

Składniki: 6 pałek kurczaka, po pół czerwonej i zielonej papryki, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół małej cukinii, 3-4 ząbki czosnku, 3/4 szklanki bulionu drobiowego, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

Pałki kurczaka umyj, osusz, natrzyj przyprawą do drobiu, owiń folią spożywczą. Wstaw na godzinę do lodówki. Marchewki i pietruszki obierz, umyj, osusz. Pokrój w zapałkę.

Reklama

Cukinię umyj (nie obieraj), pokrój w półplasterki. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w wąskie paski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż pałki ze wszystkich stron.

Połowę warzyw ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posyp czosnkiem. Rozłóż pałki kurczaka, przykryj pozostałymi warzywami. Przypraw ziołami prowansalskimi, polej bulionem warzywnym.

Przykryj, piecz 50 minut w temp. 180°C. 15 minut przed końcem formę odkryj, aby całość się ładnie zrumieniła. Pałki podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:rybak | Agnieszka | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.