Reklama
  • Piątek, 26 lutego (09:05)

    Paella - narodowa potrawa Hiszpanii

●1/2 kg kurczaka ●po 100 g ugotowanego groszku i fasoli ●100 g cebuli ●3-4 ząbki czosnku ●200-300 g krewetek (ewentualnie innych owoców morza) ●100 g pomidorów ●200 g ryżu ●olej ●papryka czerwona i żółta ●pieprz, sól, szafran; do dekoracji np. pomidorki koktajlowe.

Reklama

1 Kurczaka pokrój, oczyść krewetki. Cebulę oraz czosnek posiekaj, paprykę pokrój. Na patelni na oleju usmaż mięso, zdejmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ryż, dodaj i zeszklij cebulę, dołóż paprykę, czosnek i obrane pomidory. Dolej trochę wody i zagotuj.

2 Następnie dołóż kurczaka, krewetki, fasolę i groszek oraz namoczony w gorącej wodzie szafran. Dopraw. Duś do miękkości, na koniec zapiecz krótko w piekarniku. Ubierz pomidorkami.

Paella ma wiele odmian, np. przyrządza się ją z królikiem zamiast kurczaka, rybami, skorupiakami itd. Naczynie do paelli to paellera.

Świat kobiety
Więcej na temat:paella | Hiszpania

Zobacz również

  • Piersi z żurawiną

    Składniki: 3 piersi z kurczaka, 9 łyżek żurawiny, czosnek, 2 łyżeczki chrzanu ze słoika, przyprawa Kulinarne Inspiracje: kurczak ze śliwką w boczku lub suszone: czosnek, papryka, tymianek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.