Reklama
  • Środa, 8 stycznia 2014 (11:00)

    Owocowa galantyna

Składniki na 10 porcji: • 1 kurczak • 25 dag mięsa z piersi kurczaka • 10 dag chałki • 1/3 szklanki śmietanki • 10 dag rodzynek • 5 dag tartego chrzanu • 5 dag śliwek suszonych • 2 jajka • sól • pieprz • białko do klarowania • 8 dag selera • 8 dag marchwii • 8 dag pora • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 3 łyżki żelatyny • żurawina • cząstki limetki i cytryny • natka pietruszki • majonez

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Kurczaka spraw i natnij wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem. Płat oczyść, a następnie wytrybuj udka. Skrawki mięsa razem z filetem zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką.

Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem oraz drobno pokrojonymi śliwkami oraz żółtkami. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z pianą ubitą z białek.

Reklama

Rozsmaruj masę na płacie mięsa ze skórą i zwiń go w roladę. Warzywa oczyść, zalej wrzątkiem i ugotuj razem z kośćmi. Po 20 minutach przecedź wywar i włóż do niego galantynę. Gotuj 50 minut na wolnym ogniu.

Klarowny wywar połącz z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, stale ubijając. Na koniec dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.

Zalej gotową galantynę tężejącą galaretą. Gdy już całkowicie zastygnie, udekoruj ją majonezem, żurawiną i pokrojonymi cytrusami.

Telemax
Więcej na temat:kurczak

Zobacz również

  • Kebab drobiowy

    Składniki: 1 limonka, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy,1 bulwa fenkułu, 15 dag rukoli, pół pęczka bazylii, pół pęczka mięty, 60 dag filetu z kurczaka, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.