Reklama
  • Wtorek, 7 stycznia 2014 (10:05)

    Owocowa galantyna

Składniki na 8 porcji: 1 kurczak, 25 dag mięsa z piersi kurczaka, 10 dag chałki, 1/3 szklanki śmietanki , 10 dag rodzynek, 5 dag tartego chrzanu, 5 dag śliwek suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, białko do klarowania, 8 dag selera, 8 dag marchwi, 8 dag pora, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki żelatyny. Dekoracja: żurawina, cząstki limetki i cytryny, natka pietruszki, majonez

Przygotowanie: Kurczaka spraw i natnij go wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Płat oczyść, a następnie w wytrybuj udka.

Reklama

Okrawki mięsa razem z filetem zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem, drobno pokrojonymi śliwkami oraz żółtkami. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z pianą ubitą z białek.

Rozsmaruj masę na płacie mięsa ze skórą, po czym zwiń go w roladę. Warzywa oczyść, zalej wrzątkiem i ugotuj razem z kośćmi. Po 20 minutach przecedź wywar i włóż do niego galantynę. Gotuj 50 minut na wolnym ogniu. Gotową ułóż na półmisku.

Klarowny wywar połącz z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, stale ubijając trzepaczką. Na koniec dodaj namoczoną w małej ilości wody żelatynę i wymieszaj.

Zalej galantynę tężejącą galaretą. Gdy już całkowicie zastygnie, udekoruj ją majonezem, żurawiną i pokrojonymi cytrusami.

Kurier TV
Więcej na temat:kurczak

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 średnie filety z piersi kurczaka ● 12 zielonych szparagów ● 10 dag sera gorgonzola ● sól ● pieprz ● olej; dodatkowo: ● mix sałat z rukolą ● oliwa z oliwek ● mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.