Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (09:05)

    Ostre skrzydełka, czyli hot wings

Składniki: ● 1 kg skrzydełek ● 1/2 szklanki mąki pszennej ● 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ● łyżeczka słodkiej papryki ● łyżeczka chili ● łyżeczka suszonego czosnku ● łyżeczka białego pieprzu ● sól ● 2 jajka ● opcjonalnie proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki) ● dowolna dekoracja, np. sałata, szczypiorek ● ulubiony sos do podania, np, ketchup lub barbecue ● olej do smażenia.

Reklama

1. Obie mąki połącz i dodaj do nich przyprawy (ew. dodaj proszek do pieczenia). Skrzydełka umyj, osusz, podziel, posól i opanieruj w roztrzepanym jajku i mąkach z przyprawami. Czynność powtórz (1-2-krotnie).

2. Skrzydełka usmaż na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Powinny mieć dość ciemny, złoty kolor. Osącz na ręczniku papierowym. Podaj z zieleniną i ulubionym sosem (skrzydełka dobre są i na ciepło, i na zimno).

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.