Reklama
  • Wtorek, 27 października 2015 (11:06)

    Orzechowe filety drobiowe z sosem z granatu

Składniki na 2 porcje: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka, 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka nasion słonecznika, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 jajko, świeżo mielona sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz, olej do smażenia kotletów, na sos: 1 owoc granatu, 120 ml wina czerwonego, 1/2 niedużej obranej cebuli, 1,5 łyżki cukru trzcinowego, 1/2 łyżki miodu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, pieprz do smaku.

1 Mięso myję i osuszam. Dzielę na 2 płaty. Każdy delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Na jeden talerz wbijam jajko, i roztrzepuję je. Na drugim mieszam orzechy, słonecznik i mąkę. Przyprawione filety maczam kolejno w jajku, a następnie w mieszaninie mąki i orzechów. Piersi smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.

Reklama

2 Wino przelewam do garnka. Dodaję posiekaną cebulę, cukier oraz miód. Sos podgrzewam do zredukowania płynu o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy wyciskam sok (użyłam do tego drewnianej pałki), dodaję do sosu.

W 30 ml wody rozrabiam mąkę. Wlewam do sosu. Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Sosem polewam kotlety przed podaniem.

Przygotowanie: ok. 40 min

Jadwiga Kwiek z Faściszowy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | wino | FA | mi | filety | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: podwójna pierś z kurczaka, opakowanie zupy cebulowej, 20 dag pieczarek, szklanka śmietanki słodkiej 18 proc., średnia cebula, masło klarowane, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.