Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Orientalny gulasz warzywno-drobiowy

Składniki na 4 porcje: 1 dynia piżmowa (ok. 80 dag), 60 dag filetów z kurczaka, 2 żółte papryki, 25 dag marchewek, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryczka chili, 1 cytryna, 2–3 łyżki oleju sezamowego, sól morska, pieprz czarny mielony, 2–3 łyżki sosu sojowego, 6 gałązek natki pietruszki, czerwona papryka chili do dekoracji.

Reklama

1. Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj. Papryki żółte umyj, rozetnij i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w długie paski. Dynie rozetnij wzdłuż na pół. Obierz je, usuń środki z pestkami. Miąższ potnij w dłuższe paski.

2. Obierz, opłucz i pokrój ukoś- nie w plasterki marchewki. Chili opłucz, potnij w krążki i usuń z nich pestki. Filety z kurczaka opłucz, oczyść, pokrój w paski.

3. Cytrynę sparz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych otworkach, następnie owoc przekrój i wyciśnij z niego cały sok. Na dużej patelni, a najlepiej w woku bardzo mocno rozgrzej 2–3 łyżki oleju.

4. Włóż kurczaka i obsmaż go na dużym płomieniu. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, dynię, marchew, żółte papryki oraz chili. Smaż 5 min, mieszając co jakiś czas.

5. Do warzyw włóż usmażone mięso. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz do smaku. Wszystko smaż jeszcze 6–8 min. Gulasz posyp posiekaną natką i skórką cytrynową. Udekoruj chili.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.