Reklama
  • Czwartek, 26 września 2013 (13:05)

    Nadziewana pierś w sezamie

Składniki na 4 porcje: 4 małe piersi kurczaka, 4 plastry sera żółtego , 4 plasterki szynki, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki ziarna sezamowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia.

1. Piersi kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z błony. Następnie w każdej piersi wyciąć „kieszeń”, po czym umieścić w niej po kawałku żółtego sera i szynki.

Reklama

Odstawić i przygotować składniki do panierki: jajka roztrzepać, doprawić je solą oraz pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziarnami sezamu.

2. Panierkę na piersi kurczaka nakładać w następującej w kolejności: obtoczyć w mące, umoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej z sezamem.

3. Na patelni rozgrzać olej.Ułożyć na niej opanierowane piersi, smażyć je na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gdy będą gotowe, podawać je z gotowanymi ziemniakami (z koperkiem) i pomidorami skrojonymi w ćwiartki.

Przygotowanie: ok. 50 minut

Nasza rada

Dla wyostrzenia smaku można przygotować i postawić na stole trochę soku z limonki lub cytryny – do polania nadziewanych piersi.

Twoje Imperium
Więcej na temat:pierś | Piersi

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag wędzonego sera, kilka gałązek rozmarynu, 80 dag piersi kurczaka, 6 dag suszonych pomidorów, 1 cytryna, 1 główka sałaty, 30 dag pomidorków koktajlowych, oliwa, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.