Reklama
  • Czwartek, 2 marca 2017 (11:05)

    Miodowe skrzydełka z sosem

Składniki na 10 porcji: 10 skrzydełek z kurczaka, 3 łyżki oliwy, 5 łyżek miodu, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka chili. Sos: 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, sól, chili, cukier, cynamon.

1. Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać oliwę, miód, paprykę, pieprz i szczyptę soli. Mięso pokryć marynatą. Zakryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Piekarnik rozgrzać do 200°C (180°C z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć skrzydełka, posmarować je pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut, od czasu do czasu obracając.

Reklama

3. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, przesmażyć, dusić ok. 15 min. Zmiksować, doprawić do smaku. Podawać z mięsem.

Przygotowanie: ok. 45 minut plus marynowanie

Nasza rada

Pomidorowy sos barbecue jest bardzo ostry. Skrzydełka też. Dlatego dla złagodzenia smaku podaj też sos jogurtowy z musztardą.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.