Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (11:05)

    Mielone z pieczarkami w płatkach kukurydzianych

Składniki dla 4 osób: podwójna pierś z kurczaka • 50 dag pieczarek • cebula • 5 dag płatków kukurydzianych • 3 łyżki bułki tartej • 10 dag mąki • 100 ml mleka • jajko • ostra papryka w proszku • sól • pieprz

1. Oczyszczone piersi kurczaka podziel na plastry i zbij na duże płaskie kotlety. Posyp mięso solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do zarumienionej cebuli. Posól, popieprz i smaż pod przykryciem, aż zmiękną. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, mąką i odrobiną soli tak, by powstało ciasto naleśnikowe.

2. Płatki kukurydziane rozgnieć w dłoniach lub w woreczku plastikowym i wymieszaj z bułką tartą. Na ubitych kotletach rozłóż pieczarki, zawiń ciasno i zepnij wykałaczkami. Maczaj w cieście naleśnikowym oraz w płatkach kukurydzianych z bułką. Smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj z ziemniakami puree i gotowanymi warzywami.

Reklama

Czas: około 50 minut.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.