Reklama
  • Poniedziałek, 19 stycznia 2015 (08:00)

    Makaron z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji: 25 dag makaronu wstążki np. fettuccine lub tagliatelle, 1 pierś z kurczaka (podwójna), 1 cebula, 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 5 dag startego sera żółtego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Pierś umyj, przekrój na pół, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, połóż pierś z kurczaka. Obsmaż na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni, przykryj folią aluminiową, by mięso nie wystygło.

2. Na tej samej patelni roztop masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Wlej śmietankę kremówkę, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 4-6 min aż sos zgęstnieje, często mieszając. Patelnię zestaw z ognia, wsyp starty ser, dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj.

Reklama

3. W międzyczasie ugotuj makaron – powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź. Przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodaj sos śmietanowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, na wierzchu rozłóż pokrojone na kawałki mięso.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.

Aby wzbogacić smak sosu możesz do niego dodać pół łyżeczki skórki otartej z cytryny.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:makaron | z | makarony

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag filetów z piersi kurczaka, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 cebula, sól, pieprz. Matynata: 2 ząbki czosnku, 3 gałązki oregano, 1 cytryna, 1 gałązka rozmarynu, 50 ml oliwy lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.