Reklama
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:15)

    Łódeczki z mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 10 suszonych pomidorów, 15 dag sera mozzarella, 2 łyżki oleju, pieprz, sos sojowy, listki bazylii do posypania

Przygotowanie: Filety umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Skrop je sosem sojowym i oprósz pieprzem. Przełóż do miseczki. Szczelnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.

Reklama

Suszone pomidory potnij w paski, a mozzarellę w plasterki. Zamarynowane filety usmaż na rumiano na oleju. Zdejmij z patelni, lekko przestudź i głęboko ponacinaj w kilku miejscach (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W nacięcia powkładaj na przemian paski pomidorów oraz plasterki mozzarelli.

Tak przygotowane łódeczki ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Zapiekaj, aż mozzarella się stopi. Listki bazylii opłucz, osusz, potnij w paski. Posyp nimi gotowe mięso. Podawaj np. ziemniakami.

Przygotowanie: 25 min (plus czas marynowania); Porcja: 330 kcal; Cena porcji: 3,70 zł;

Naj
Więcej na temat:filety | z | Tak | ceny | mozzarella

Zobacz również

  • •10 dag upieczonego filetu z kurczaka •3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej •1 średniej wielkości upieczony lub ugotowany czerwony burak •1 pęczek natki pietruszki •1 cebula •1 jajko •1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.