Reklama
  • Środa, 2 marca (13:05)

    Kurczak z warzywami

Składniki na 4 porcje: 4 pałki kurczaka, 4 ziemniaki, 2 cebulki ze szczypiorem, 15 dag mrożonego groszku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 15-20 dag ugotowanych brokułów, sól, pieprz, listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1. Pałki kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką. Cebulki pokrój w kostkę. Opłukany i osuszony szczypior drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, każdy przekrój na pół. 

2. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron na rumiano. Wyjmij i przełóż do innego naczynia. Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż mieszając 2-3 minuty. Całość zalej bulionem, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, włóż mięso. Garnek przykryj pokrywką i gotuj ok. 15 minut. Następnie dodaj mrożony groszek, wszystko gotuj jeszcze 10-15 minut.

Reklama

3. Na koniec dodaj ugotowane brokuły, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj listkami bazylii i posiekanym szczypiorem. Podawaj z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 300 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:kurczak | z | kurczaki

Zobacz również

  • 1 mała cebula, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki, 3 łyżki oleju, 20 dag ryżu, 180 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka oregano, 1/2 pęczka majeranku, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 pojedyncze... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.