Reklama
  • Piątek, 5 lipca 2013 (12:05)

    Kurczak z szynką i serem pleśniowym

Składniki na 4 porcje 1 kurczak (ok. 1,4 kg), 2 łyżki musztardy, 150 g sera z niebieską pleśnią (roquefort, lazur), 100 g szynki, wiązka szczypiorku, przyprawa do drobiu, 2 łyżki oleju, zielona sałata.

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut

Reklama

1. Tuszkę kurczaka opłukać, osuszyć. Mięso odjąć od kości, zaczynając od piersi wzdłuż całego szkieletu – tak, aby powstał jak największy płat. Ułożyć go na drewnianej deseczce (skórą w dół). Przykryć folią spożywczą i ostrożnie rozbić. Zdjąć folię, mięso posmarować musztardą, poukładać na nim plastry szynki.

Posypać pokruszonym serem pleśniowym wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Całość zwinąć w roladę, przewiązać nicią i posypać 1 łyżką przyprawy do drobiu.

2. Na patelni rozgrzać olej. Szybko obsmażyć na nim roladę. Potem przełożyć ją do brytfanki, podlać małą ilością ciepłej wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut.

Podczas pieczenia roladę podlewać wytwarzającym się sosem lub wodą i obracać. Serwować na liściach zielonej sałaty.

Życie na gorąco
Więcej na temat:kurczak | z | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 10 gotowych korpusów do babeczek (najlepiej dużych), 250 ml miodu naturalnego płynnego, 7 dużych, twardych, słodkich jabłek, 1/2 cytryny, 6 łyżek borówkowej lub żurawinowej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.