Reklama
  • Poniedziałek, 28 lipca 2014 (15:00)

    Kurczak z sosem szczawiowo-muszkatołowym

Składniki: pół kg piersi kurczaka, łyżka oliwy, łyżka masła, sól, biały pieprz, słodka mielona papryka. Sos: cebula, 2 szklanki świeżych liści szczawiu, 3/4 szklanki śmietany 12-proc., gałka muszkatołowa, łyżka masła

Przygotowanie: Sos: liście szczawiu umyj, osusz. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Masło stop w rondelku, zeszklij cebulę. Dodaj szczaw, przesmaż.

Reklama

Gdy szczaw mocno zredukuje swoją objętość, wlej śmietanę, oprósz solą, białym pieprzem oraz obficie gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu kilka minut.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój na kawałki. Przypraw solą, białym pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj masło, stop. Obsmaż kurczaka ze wszystkich stron. Podawaj polanego sosem szczawiowym.

Dobra rada

Pod koniec gotowania do sosu szczawiowego można dodać pół opakowania ugotowanego drobnego makaronu (np. gwiazdeczek, zacierek). I ewentualnie dolać kilka łyżek jogurtu naturalnego pół na pół z bulionem, jeśli sos będzie za gęsty.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kurczak | sos | S.O.S. | d | z | kurczaki | sosy

Zobacz również

  • Skład na 2 porcje: filet z piersi kurczaka, jajko, 100 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami, mleko, olej, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz, ser camembert o smaku orzechowym. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.