Reklama
  • Czwartek, 25 kwietnia 2013 (11:51)

    Kurczak z serem w boczku

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 8 plasterków wędzonego boczku, 10 dag białego sera, 10 dag suszonych pomidorów w oliwie, olej, sól, pieprz, tymianek, 1 kg ziemniaków.

Ziemniaki obierz, umyj, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 20 minut. Odcedź, ostudź, rozdrobnij, przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem, posyp tymiankiem. Zapiekaj 30 min w temp. 170°C.

Reklama

Biały ser zmiksuj z lekko osączonymi pomidorami na gładka masę, ew. przypraw do smaku. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. W każdym wytnij kieszonkę. Napełnij masą serową.

Każdy filet owiń dwoma plasterkami boczku (dla ułatwienia możesz je obwiązać sznurkiem). Obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Lekko ostudź. Kotlety owiń folią aluminiową, ułóż w formie.

Piecz ok. 20 minut w temp. 160°C. Przestudź, wyjmij z folii. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i paprykową surówką.

Czas przygotowania 60 min. Ilość porcji 4. Cena za porcję 4,40 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kurczak | z | ziemniaki | ser | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka, 1 mały świeży ananas, 1 ząbek czosnku, 60 ml oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, 3-4 łyżki płynnego miodu albo syropu klonowego, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.