Reklama
  • Poniedziałek, 2 lutego 2004 (12:26)

    Kurczak z ryżem i wędzonym boczkiem

Najlepiej smakuje z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

10 dag chudego wędzonego boczku,
3 duże cebule,
2 czerwone papryki,
3 udka kurczaka,
1 duża pierś kurczaka,
olej,
1/2 kg pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skórki,
sól, pieprz, vegeta, ostra mielona papryka

Reklama

Na rozgrzanym oleju rumienimy boczek pokrojony w paseczki, przekładamy do miski. Na trzech łyżkach oleju należy delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Sparzoną gorącą wodą paprykę kroimy w dużą kostkę i krótko obsmażamy, aby zachowała kruchość. Wszystkie te składniki mieszamy razem. W rondlu lub naczyniu żaroodpornym układamy cząstki kurczaka pozbawione skórki, na wierzchu układamy wymieszane, uprzednio przygotowane składniki. Kroimy pomidory pozbawione skórki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso oddzielamy od kości, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do rondla.

MicroWay

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.