Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (08:05)

    Kurczak z ryżem i kapustą

Składniki na 8 porcji: • kurczak • 2 szklanki ryżu • 5 małych cebul • strąk czerwonej papryki • ostra papryczka • pół l bulionu drobiowego • olej • sól • pieprz • natka pietruszki • ostra papryka w proszku • pół główki czerwonej kapusty • jabłko • 3 łyżki oliwy • szczypta kwasku cytrynowego • 2 łyżeczki cukru.

1. Kurczaka umyj, podziel na osiem części, usuń grube kości grzbietowe, osusz i natrzyj solą. Każdą porcję obsmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do rondla.

Reklama

2. Na wysmażonym tłuszczu zeszklij cztery posiekane cebule. Dodaj suchy ryż i przyprawy. Całość wymieszaj i trzymaj na małym ogniu około 5 minut. Następnie przełóż składniki do rondla z kurczakiem. Połącz z drobno pokrojonym strąkiem papryki oraz chili. Zalej potrawę gorącym bulionem i chwilę podduś.

3. Tak przygotowane danie umieść w brytfance i wstaw na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

4. Poszatkowaną kapustę zblanszuj, dopraw solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę pozostałą cebulą i obranym jabłkiem.

5. Kurczaka z dodatkami wyłóż na talerze i podawaj z kapustką.

Kurier TV
Więcej na temat:kurczak | z | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcjI: ■ kilogram skrzydełek ■ ostra przyprawa do kurczaka; ciasto: ■ po pół szklanki mleka i mąki ■ jajko; dodatkowo: olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.