Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (13:47)

    Kurczak z ryżem

Składniki na 4 porcje: • duży kurczak • szklanka ryżu • cebula • 5 dag rodzynek • 5 dag migdałów • 3 łyżki oleju • łyżeczka świeżego startego imbiru • pół łyżeczki skórki cytrynowej i pomarańczowej • sól • pieprz • szczypta szafranu • czosnek.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przyrządzanie:

1. Kurczaka umyj, dokładnie osusz i natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Reklama

2. Cebulę i seler obierz. Posiekaj na drobne kawałki. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebulę z selerem, a następnie dodaj porządnie opłukany ryż. Chwilę smaż razem na dość ostrym ogniu, a następnie zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu.

3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.

4. Zdejmij z ognia i starannie wymieszaj z imbirem, startą skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodaj sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Gotowym farszem napełnij kurczaka. Otwór zepnij specjalnym szpikulcem albo zaszyj nicią kuchenną. Ułóż potrawę w brytfannie i podlej wodą.

6. Włóż naczynie z kurczakiem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewaj mięso sosem z pieczenia, aby było kruche i soczyste.

7. Gotowe danie udekoruj plasterkami cytryny (wcześniej sparzonej). Posyp listkami ulubionych ziół.

Telemax
Więcej na temat:kurczak | z | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Kurczak: 2 piersi z kurczaka • kilka plastrów żółtego sera • cytryna • 3 papryczki chilli • natka pietruszki. Marynata: 5 łyżek jogurtu naturalnego • kurkuma • curry •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.