Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Kurczak z pieca

Składniki na 6 porcji: 6 udek kurczaka (górne części), 10 dag masła, 4 średnie marchewki, 500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki), 150 ml śmietany 18 proc., pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, zioła do dekoracji, sól, pieprz.

1. Mięso kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj starannie solą. Ułóż w naczyniu do zapiekania, obłóż 2 dag masła, podlej kil- koma łyżkami wody, wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 190 st.

2. W tym czasie przygotuj sos. Trzy marchewki oczyść, opłucz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W większym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć startą marchewkę, przesmaż. Zalej bulionem drobiowym. Duś około 15 minut.

Reklama

3. Rozgotowany sos marchewkowy połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz mieloną słodką papryką. Ostatnią marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Dodaj do mięsa. Zalej sosem.

4. Całość piecz razem jeszcze kilkanaście minut, aż kurczak będzie miękki, a jego skórka się zezłoci. Przed podaniem posyp ziołami.

Czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,40 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 mała podwójna pierś z kurczaka, 1 puszka (240 g) fasolki, najlepiej czerwonej, 1 batat (słodki ziemniak), 1 marchewka, 1/2 czerwonej papryki, 1 puszka pomidorów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.