Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (09:05)

    Kurczak z owocami i miętą

Składniki: ● 2 piersi z kurczaka ● szklanka suszonych moreli i fig (ew. mogą być także daktyle i duże rodzynki, a zamiast moreli – brzoskwinie z puszki) ● duży pęczek świeżej mięty ● bulion do podlania ● listki sałaty strzępiastej lub innej oraz czerwone i żółte pomidorki koktajlowe do dekoracji. Marynata: ● kolendra ● kmin rzymski ● cynamon ● 2 ząbki czosnku ● sól, pieprz ● oliwa z oliwek ● czubrica (przyprawa z cząbru górskiego – opcjonalnie) ● cytryna ● pokrojona cebula.

Reklama

1. Owoce namocz. Piersi z kurczaka umyj, oczyść, osusz. Przekrój na cieńsze płaty. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Następnie dokładnie natrzyj marynatą przygotowaną z podanych składników (użyj soku z połowy cytryny). Obłóż pokrojoną cebulą. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.

2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, na każdym płacie rozłóż osączone owoce. Zwiń w cienkie roladki, zepnij je wykałaczkami. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180°C ok. 50 minut. W trakcie pieczenia obróć.

3. Gotowe roladki wyjmij i przestudź. Pokrój je na wąskie plasterki, w każdy wbij wykałaczkę, dekorując ew. połówką pomidorka koktajlowego.

4. W kieliszkach rozłóż miętę – część listków w całości, a część bardzo drobno posiekaj (lub zblenduj). Dodaj po kawałku listka sałaty strzępiastej (możesz dodać też młode listki tymianku, czerwonej bazylii).

Skrop sokiem z drugiej połówki cytryny i oliwą, oprósz cynamonem i pieprzem. W każdym kieliszku umieść przekąskę z kurczaka i podaj.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, olej, 1 łyżka musztardy, 300 ml bulionu drobiowego, 1 mały por, 1/2 puszka brzoskwiń , 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.