Reklama
  • Piątek, 13 sierpnia 2010 (16:11)

    Kurczak z nadzieniem szafranowym - w godzinę

Na uroczysty obiad.

Zdjęcie

Kurczak z nadzieniem szafranowym /Smacznego
Kurczak z nadzieniem szafranowym
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- duży kurczak,
- szklanka ryżu,
- cebula, seler,
- 5 dag rodzynek i migdałów,
- 3 łyżki oleju,
- po łyżeczce świeżego startego imbiru, skórki cytrynowej i pomarańczowej,
- sól, pieprz,
- szczypta szafranu,
- czosnek.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć w środku przekrojonym ząbkiem czosnku. Cebulę i seler obrać i posiekać na niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z selerem, a następnie dodać opłukany ryż. Chwilę smażyć razem na dość ostrym ogniu, następnie zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać z imbirem, skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodać sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć specjalnym szpikulcem albo zaszyć. Ułożyć go w brytfannie, podlać wodą, włożyć naczynie z kurczakiem do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać kurczaka sosem z pieczenia, aby był soczysty.
1 porcja - 375 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Kurczak: 2 piersi z kurczaka • kilka plastrów żółtego sera • cytryna • 3 papryczki chilli • natka pietruszki. Marynata: 5 łyżek jogurtu naturalnego • kurkuma • curry •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.