-
Czwartek, 27 lutego 2014 (14:05)
Kurczak z makaronem risoni i pomidorami
Składniki: 2 kg podudzi z kurczaka , 2 łyżki mąki, 3 łyżki oliwy, 4 ząbki czosnku, 125 ml białego wina, 400 g pomidorów z puszki, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1 l bulionu z kurczaka, 220 g drobnego makaronu (np. risoni, 3 małe cukinie, pęczek natki pietruszki, olej
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. W międzyczasie oprósz mąką i obsmaż na 2 łyżkach oleju kawałki kurczaka tak, by się ładnie zezłociły.
Oczyść patelnię z mąki. Na łyżkę rozgrzanej oliwy wrzuć rozgniecione ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu, aż zacznie pachnieć.
Uważaj jednak, by czosnek nie zbrązowiał. Dodaj wino i gotuj, aż płyn prawie odparuje.
Dodaj pomidory, pastę, bulion, kawałki kurczaka. Zagotuj. Przełóż do brytfanny, przykryj folią aluminiową i piecz ok. godziny.
Dodaj suchy makaron, pokrojoną cukinię. Piecz pod przykryciem przez 40 minut lub do czasu, aż składniki będą miękkie. Wyciągnij z piekarnika i posyp posiekaną pietruszką.
Czy wiesz?
Ser jest często używanym składnikiem zapiekanek. Zawiera jednak bardzo dużo niezdrowych i kalorycznych tłuszczów.
Żeby zapiekanka nie straciła na smaku, a była zdrowsza, wystarczą: 1/2 szklanki sera (im twardszy, tym lepiej, bo będzie bardziej wydajny), 2 łyżki śmietany i jajko. Wymieszaj i rozłóż równomiernie na zapiekance. Powstanie chrupiąca i puszysta skórka.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy