Reklama
  • Wtorek, 11 czerwca 2013 (13:10)

    Kurczak z makaronem

Składniki na 4 porcje: • 1/2 pęczka szparagów • 2 piersi z kurczaka • 3/4 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka maki • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina • sól • pieprz • cukier • kilka ziaren czerwonego pieprzu • 1/2 cytryny • 2 łyżki masła

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Szparagi obierz, ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny. Schłodź w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze części. Zostaw na później 2 szklanki wywaru ze szparagów.

2. Kurczaka pokrój w paski. Przesmaż go na rozgrzanym maśle. Następnie zalej winem i zostawionym wywarem. Gotuj całość ok. 20 min.

Reklama

3. Wymieszaj śmietanę z 5 łyżkami gorącej wody i dolej do wywaru. Zagęść mąką połączoną z odrobiną zimnej wody.

4. Na koniec dodaj pokrojone szparagi. Potrawkę podawaj z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle.

Telemax
Więcej na temat:kurczak | z | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 2 średnie filety z piersi kurczaka • 12 zielonych szparagów • 10 dag sera gorgonzola • sól • pieprz • olej. Dodatkowo: • mix sałat • oliwa z oliwek • ocet balsamiczny. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.