Reklama
  • Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (14:43)

    Kurczak z makaronem

Składniki na 6 porcji: • 1 kurczak (ok. 1 kg) • 1 pęczek włoszczyzny • 30 dag mrożonych kurek • 1 cebula • 1 szklanka mrożonego groszku • 1 liść laurowy • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego • sól • pieprz • 200 ml słodkiej śmietanki • 4 łyżki masła • 4 łyżki mąki • makaron tagliatelle

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Kurczaka umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Dodaj sól, pieprz, ziela oraz listek laurowy i pokrojoną w słupki włoszczyznę. Gotuj na wolnym ogniu.

2. Po godzinie wyjmij kurczaka, obierz go ze skóry i pokrój na kawałki. Rosół przecedź, warzywa zachowaj.

Reklama

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj rozmrożone kurki i po chwili smażenia oprósz mąką. Składniki wymieszaj i dolej 1 l rosołu.

3. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj kawałki kurczaka i rozdrobnione warzywa z rosołu. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem i ew. maggi. Podawaj na ugotowanym al dente makaronie.

Telemax
Więcej na temat:kurczak | z | kurczaki | makaron | 1 | 1 procent

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi kurczaka, 4 łyżki oliwy, 15 dag miękkiego masła, sól, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, po łyżce siekanej bazylii i natki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.