Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Kurczak z kalerosse

Skład na 5 porcji: 500 g piersi kurczaka, 1,5 opakowania kalerosse, 330 ml śmietanki kremówki, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, szklanka warzywnego bulionu, sól i pieprz, olej.

Reklama

Piersi kurczaka kroję w plastry, delikatnie rozbijam, oprószam solą i pieprzem. Obsmażam na oleju, żeby się podrumieniły. W garnku zagotowuję bulion i przekładam do niego kotlety, dodaję listek i ziele. Duszę na wolnym ogniu.

Na patelni podsmażam na oleju pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok. 5 minutach przekładam warzywo do garnka z kotletami.

Duszę jeszcze 5 minut i dodaję śmietankę. Gotuję do chwili, aż sos zacznie gęstnieć. Kotlety wykładam na półmisek i polewam sosem. Podaję z ziemniakami lub kaszą.

Zobacz również

  • Składniki: 3 podwójne piersi kurczaka, 1,5 szklanki mleka, 1/3 szkl. kaszy pęczak, 30 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, mielona słodka papryka, bulion więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.