Reklama
  • Piątek, 18 grudnia 2015 (13:06)

    Kurczak z grzybami i białym winem

Składniki na 4 porcje: 4 udka z kurczaka, 800 g pomidorów bez skóry, pokrojonych w kostkę, 150 g pieczarek lub grzybów leśnych, pokrojonych w talarki, pół szklanki białego, wytrawnego wina, 1 łyżka mąki, masło klarowane,  2 szalotki, pokrojone w piórka, 2 łyżki pokrojonych świeżych ziół: bazylii, szałwii, estragonu, tymianku, oregano, 2 posiekane ząbki czosnku, 1/2 pęczka posiekanej pietruszki, 50 g czarnych oliwek bez pestek.

Przygotowanie:

Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.

Reklama

Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając. Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła.

Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut. Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut.

Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej. Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną.

Czas przygotowania: 65 minut. Poziom: średni

TV14
Więcej na temat:kurczak | z | RAM

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag wędzonego sera, kilka gałązek rozmarynu, 80 dag piersi kurczaka, 6 dag suszonych pomidorów, 1 cytryna, 1 główka sałaty, 30 dag pomidorków koktajlowych, oliwa, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.