Reklama
  • Wtorek, 5 listopada 2013 (12:05)

    Kurczak z farszem serowym

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 6 plastrów szynki (najlepiej dojrzewającej: szwarcwaldzkiej, parmeńskiej), 10 dag sera żółtego, pół pęczka cebulki dymki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, olej.

Filety z piersi kurczaka umyj, osusz. Cebulki dymki oczyść, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj.

Reklama

Cebulki dymki wymieszaj z serem, czosnkiem i miękkim masłem. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dokładnie wyrób.

W każdym kawałku kurczaka wytnij nożem jak największą kieszonkę (uważaj, by nie przeciąć mięsa). Całą napełnij farszem serowym. Oprósz ze wszystkich stron słodką i ostrą papryką.

Każdy kotlet ciasno owiń trzema plastrami szynki, jeśli potrzeba, zepnij wykałaczkami. Olej rozgrzej na patelni, włóż kotlety, usmaż na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.

Osącz z tłuszczu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kurczak | filety | z | ser | przepis | os | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: podwójna pierś z kurczaka, opakowanie zupy cebulowej, 20 dag pieczarek, szklanka śmietanki słodkiej 18 proc., średnia cebula, masło klarowane, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.