-
Wtorek, 5 listopada 2013 (12:05)
Kurczak z farszem serowym
Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 6 plastrów szynki (najlepiej dojrzewającej: szwarcwaldzkiej, parmeńskiej), 10 dag sera żółtego, pół pęczka cebulki dymki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, olej.
Filety z piersi kurczaka umyj, osusz. Cebulki dymki oczyść, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
Cebulki dymki wymieszaj z serem, czosnkiem i miękkim masłem. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dokładnie wyrób.
W każdym kawałku kurczaka wytnij nożem jak największą kieszonkę (uważaj, by nie przeciąć mięsa). Całą napełnij farszem serowym. Oprósz ze wszystkich stron słodką i ostrą papryką.
Każdy kotlet ciasno owiń trzema plastrami szynki, jeśli potrzeba, zepnij wykałaczkami. Olej rozgrzej na patelni, włóż kotlety, usmaż na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.
Osącz z tłuszczu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka. więcej
Twój komentarz może być pierwszy